En af de bryllupsdage som ganske få par får lov til at fejre, er krondiamantbryllup
Når et par har været i gift i 65 år, kan de fejre krondiamantbryllup. Det er få forundt at nå så langt i ægteskabet, da det kræver, at man ikke alene har fundet hinanden i en tidlig alder, men også at man har valgt at gifte sig på et tidligt tidspunkt i livet.
Har man været så heldig at møde sin partner for livet allerede i tyverne, og vel at mærke giftet sig med denne, kan man godt nå Krondiamantbrylluppet, hvis begge er ved godt helbred.
Er man eksempelvis begge 20 år, når brylluppet finder sted, kan man fejre krondiamantbryllup, når man er fyldt 85 år.
I dag er det dog kutyme, at man ofte først finder hinanden på den anden side af de 25 år og ofte først indgår ægteskab efter, at man er fyldt 30 år.
Bliver man gift, når man er 30 år, kan man således fejre den store dag, når de begge er fyldt 95 år. Men selvom vi bliver ældre og ældre, takket være lægevidenskaben, er det desværre ikke alle, der når så høj en alder.
Dertil kommer naturligvis også, at mange ikke formår at holde sammen i så mange år, som skilsmisseraterne viser.
Sådan fejres Krondiamantbrylluppet
Familie og venner opstiller æresporten over hoveddøren, og så vil der traditionelt være morgensang, og dertil hørende morgenbord for gæsterne med kaffe og morgenbrød. Der kan også være spillemænd med til at synge for på de traditionelle sange, der anvendes ved eksempelvis sølvbryllup og guldbryllup. Det er sange som i ”I østen stiger solen op” eller den mere muntre ”Katinka, Kantinka luk vinduet op” og ikke mindst ”Det er så yndigt at følges ad”.